Bijenproducten

 

Bij Ecopoll barsten we van de kennis over het houden van bijen en logischerwijs ook over de producten. Op deze pagina kun je alle informatie over de meest gangbare bijenproducten terugvinden.

Om sneller te navigeren op deze pagina klik je op een thema’s die jou direct brengen waar je moet zijn.

De ins en outs van honing

Honing bevat verschillende soorten suikers. Gemiddeld genomen de volgende: 38,19% vruchtensuiker, 31,28% druivensuiker, 1,31% bietsuiker, 7,31% maltose en andere tweevoudige suikers, 1,5% meervoudige suikers. Daarnaast bevat het ook nog andere stoffen zoals: mineralen, aminozuren, koper, calcium, fosforzuur, kiezelzuur en vele andere sporenelementen.

Goede niet verhitte honing gaat na een tijdje kristalliseren, oftewel “versuikeren”. De ene honingsoort doet dat wat sneller dan de andere. Je kan de honing weer vloeibaar maken door de pot au bain-marie tot maximal 40 graden te verwarmen. Let op! Doe dit nooit in de magnetron want dan wordt de honing overhit.

Honing bevat geen toegevoegde suikers, alleen natuurlijke suikers en is licht verteerbaar, omdat het al een zekere voorverteringsbewerking heeft ondergaan in het lichaam van de bij. Honing is dus erg goed voor je als je last hebt van maag- en darmstoornissen. Ben je diabetici? Dan mag je ook genieten van honing omdat honing alleen vruchtensuikers bevat. Overleg voor de zekerheid toch even met je arts als je twijfelt.

Honing wordt direct in het bloed opgenomen en geeft zo dus ook direct meer energie. Wist je dat honing daarom ook wel gebruikt wordt door sporters!

Opgesomd kan honing het volgende voor je betekenen:

  • Honing heeft een hoge voedingswaarde.
  • Honing bevordert de spijsvertering en is zacht voor de maag.
  • Honing is door zijn samenstelling makkelijk op te nemen in het lichaam.
  • Honing geeft veel energie.
  • Honing heeft “helende” krachten: het is licht antiseptisch en wordt daarom gebruikt bij de behandeling van (brand)wonden.

PS hoe kan je honing het beste bewaren?

Doordat bijen de nectar indikken, bevat honing nog slechts minder dan 20% water. Hierdoor kan honing, mits goed bewaard, niet door gisting en bacteriën worden aangetast en bederven! Daarom is honing onbeperkt houdbaar.

De nuttige bestanddelen in honing zijn 2 jaar gegarandeerd, gerekend vanaf de datum van oogsten. Hierna nemen de enzymen geleidelijk af.

Honing bewaar je op keldertemperatuur en dus niet in de koelkast. Hierdoor gaat de honing minder makkelijk vergisten en verdonkeren waardoor de smaak sterker wordt. Ook bij voorkeur donker bewaren omdat licht de kristallisatie bevordert.

Vermijd daarnaast ook temperatuurschommelingen. Hierdoor krijg je versnelde kristallisatie, bloemvorming en/of laagvorming.

En als laatste moet honing luchtdicht bewaard worden. Dit komt omdat honing door zijn sterke concentratie gemakkelijk vocht en vreemde geuren uit de buitenlucht opneemt met bederf en smaakverlies tot gevolg.

Wat is en wat doet stuifmeel?

Stuifmeel wordt verzameld door de bijen en bevat essentiële voedingsstoffen. Zo bevat het 35% aan hoogwaardige proteïne en aminozuren. Maar er zitten ook een heleboel mineralen in stuifmeel waaronder; kalium, natrium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer en zink. Stuifmeel bevat verder vitaminen, wel bijna alle vitaminen die de mens nodig heeft: vitamine A, D, E, B1, B2, B6, B 12, H en C.

Wist je dat stuifmeel een preventieve werking heeft tegen vele ziekten. Juist in natuurlijke vorm voorkomende combinaties van de werkzame stoffen zijn effectief. Stuifmeel verhoogt de weerstand. Onderzoek heeft uitgewezen dat stuifmeel bloedzuiverend werkt en een positieve invloed op je lever kan hebben. Stuifmeel helpt ook bij het verlagingen van je cholestrolgehalte.

De voordelen van Koninginnengelei?

Koninginnegelei, ookwel Royal Jelly genoemd, is het meest exclusieve bijenvoedsel. Deze in de eerste plaats bestemd is voor de koningin. Gevoed door deze hoogwaardige voedingsstof kan de koningin in het bijenseizoen haar ca. 2 tot 3000 eitjes per dag te leggen. Zij is dan ook de enige bij die haar hele leven met koninginnegelei gevoed wordt. 

Het koninginnevoedsel heeft een andere chemische samenstelling waardoor een koninginnelarve een volkomen andere gedaante krijgt en daarmee veel groter wordt dan de werkbijen en de darren. Koninginnegelei blijkt een bijzonder product met een groot scala aan stoffen, van biologische suiker tot hormonen en enzymen. Het houdt cellen jong en vertraagt veroudering.

Wanneer gebruik je Koninginnengelei?

Het verhoogt de weerstand en de potentiële energie van het lichaam en zorgt voor een verhoging van de afweerkracht. Ook vermindert het de winterse aanvallen die kinderen en ouderen vatbaar maken voor verkoudheid en griep.

Koninginnengelei biedt ook ondersteuning bij een vermageringskuur. Het bevat namelijk maar weinig calorieën en toch onmisbare componenten voor het voedingsschema.

Koninginnegelei wordt aanbevolen bij/voor:

  • Tekorten in het lichaam van vitaminen, aminozuren en mineralen (bij vermageringsdieet);
  • Herstel van moeders (vooral in de eerste maanden van de zwangerschap);
  • Tijdelijke (over)vermoeidheid; zware geestelijke of lichamelijke inspanning; sportieve prestaties;
  • Maag-, lever- en spijsverteringsstoringen;
  • klierstoornissen en huidziekten;
  • Storingen in de luchtwegen;
  • Stress, slapeloosheid en depressies;
  • Bestrijding van ouderdomsverschijnselen.
  • Stimulering van de eetlust, regelt het gewicht, versnelt de stofwisseling.
  • Arteriosclerose en andere ouderdomsverschijnselen
  • Ondervoeding en weefselatrofie.

Koninginnegelei werkt ook als een antibiotisch middel, beschermt tegen ziektes en infecties; bevordert gezond weefsel, een gezonde huid en de haargroei. Daarnaast wordt koninginnegelei wordt algemeen erkend om zijn werkzame bestanddelen. Het is op velerlei manieren toepasbaar en wordt vaak verwerkt in cremes voor uitwendig gebruik. Daarnaast kan koninginnegelei ook in de pure vorm oraal ingenomen worden.

Koninginnengelei dient niet gebruikt te worden bij Astmaklachten vanwege verdikking van het slijm.

Bijenwas

Bijenwas wordt door honingbijen geproduceerd door de wasklieren onder aan haar achterlijf. Met deze was bouwt zij de wanden van de cellen waarin de koningin haar eitjes legt en de bijen hun honing op slaan. De zeshoekige cellen worden bijelkaar in een raam ‘raat’ genoemd. De raat heeft aan beide zijden cellen, elke cel grenst aan 9 andere cellen en is zo gemaakt dat de ruimte in de ramen optimaal wordt ingezet. Door de contructie ontstaat een zeer sterk geheel dat zelf een paar kilo honing met gemak kan dragen.

Propolis als ondersteuning van het immuunsysteem

Propolis beschermt het bijenvolk tegen elk gevaar van buitenaf alsook tegen de verspreiding van infecties van binnenuit. Propolis verschaft bet bijenvolk haar immuunsysteem, hieruit kunnen we opmaken hoe belangrijk Propolis kan zijn voor de mens, waar ons eigen immuunsysteem steeds slechter is opgewassen tegen vele moderne ziektes.

De ingrediënten van Propolis

Het belangrijkste ingrediënt van Propolis  is hars, gewonnen uit planten en bomen. De andere helft bestaat uit was (30%), etherische oliën (10%) en pollen (5%). In Propolis zitten ook een grote verscheidenheid aanvullende bestanddelen waaronder organische- en aminozuren, vitaminen, mineralen en zeer belangrijk: bioflavonoiden, welke tegenwoordig wordt beschouwd als het werkzame bestanddeel bij het genezingsproces.

Al deze ingrediënten zijn bewerkt en gemengd door de bij. Zo ontstaat wat we noemen Kithars ofwel Propolis. Propolis is een kleverige substantie die de bijen gebruiken om de korf of kast te dichten, om het zo te beschermen tegen invloeden van buiten. De bijen bedekken ook de hele oppervlakte aan de binnenkant van de behuizing met een laag Propolis en poetsen het op deze wijze tot één van de meest steriele omgevingen die de natuur kent.

Als een voedingssupplement kan Propolis gebruikt worden als een veilig, non-toxisch voedingssupplement. Het blijkt erg nuttig voor bescherming tegen verkoudheid, hoesten, griep en andere virussen.

Heb jij een van de onderstaande klachten? Lees dan verder voor de juiste toepassing en dosering van Propolis speciaal toegespits op jouw klachten:

  • Keelpijn: Neem een paar druppels Propolis op volkoren brood of gebruik het als gorgeldrank.
  • Ademhalingsproblemen zoals hoestbuien, verkoudheid, astma, bronchitis, verstopte holten. Neem de druppels of 2 gr. capsules / tabletten per dag.
  • Ontstoken lippen/tandvlees/tanden/kiezen en andere mondverzorging- problemen: gebruik de druppels als een gorgeldrank, of drink het met kruidenthee (desgewenst met toevoeging van honing).
  • Huidbehandeling: smeer het gebied direct in met Propolisdruppels of gebruik de crème. Goed tegen acne. Kan nuttig zijn voor de behandeling van eczeem, herpes, psoriasis.
  • Kneuzingen en Brandwonden: de ontsmettende en genezende kwaliteiten van Propolis hebben een genezend effect op wonden en brandplekken. Breng een beetje crème aan op de pijnlijke plek of gebruik een paar druppels Propolis.
  • Artritis en Reumatische aandoeningen: in de laatste jaren wordt Propolis zeer succesvol gebruikt voor de behandeling van artritis e.a. reumatische aandoeningen. Neem om te beginnen 2 gr. capsules / tabletten per dag gedurende twee weken.