Leiweg 5c
5386 KR  Geffen
T:  06 - 20 43 16 10
E:  info@ecopoll.nl 
                      1366052197 facebook 

Openingstijden

Vrijdag en zaterdag
van 11.00 - 16.00

Tevens op afspraak

De honingbij

Honingbijen behoren, samen met de hommels, wespen en mieren, tot de vliesvleugelige insecten. Net als de hommels en mieren en een aantal wespensoorten, zijn het sociale insecten, dat wil zeggen dat ze in kolonies leven. Het onderscheid tussen honingbijen, hommels en wespen is niet voor iedereen altijd even duidelijk. De meestal donker gekleurde, dikke, behaarde zoemers die in de zomer van bloem tot bloem vliegen zijn hommels. Wespen zijn overwegend geel met een zwarte tekening op het slanke, onbehaarde achterlijf en zijn herkenbaar aan de duidelijk zichtbare ‘wespentaille’. Ze komen vooral in de nazomer in grote aantallen voor en zijn tijdens hun zoektocht naar alles wat zoet is veel hinderlijker dan hommels en honingbijen. Bijen zijn kleiner dan hommels, ook donker gekleurd, soms met lichtere strepen en licht behaard. Ze komen niet zoals wespen op zoetigheid af, maar beperken zich tot bloemen.

De Buckfast Bij als honingbij

Op abdijen en kloosters was het in het verleden gebruikelijk dat er bijen werden gehouden. De monnikken voorzagen in hun onderhoud door het verbouwen van diverse produkten en de verkoop ervan. Honing was er daar één van. Vanaf 1915 tot 1922 stierf in Engeland de gehele populatie inlandse zwarte bijen uit tengevolge van de tracheëm-mijt. Broeder Adam, de abdij-imker van de Buckfast Abbey, ontdekte dat kruisingen van de Engelse inlandse zwarte bij met de Italiaanse bij ongevoelig waren voor deze tracheemijtziekte. Zo ontstond de Buckfast op de Buckfast Abbey in Zuid-West Engeland, broeder Adam reisde door Europa en Afrika op zoek naar betere bijen. Zijn ideaal was een bij te telen die met weinig inspanning van imkerszijde veel honing op kon brengen. Hij besefte dat de ideale bij alleen verkregen kon worden door verschillende rassen met elkaar te kruisen. Na zo'n 70 jaren telen, kruisen en selekteren heeft dat geresulteerd in de Buckfast bij.

De bijen die wij houden is de Buckfast bij. Onder de bijenteelt is te vinden hoe wij daarmee omgaan en hoe goed Buckfastmateriaal bij ons verkregen kan worden.

Een deel van onze bijen wordt ingezet voor de bestuiving van allerlei gewassen, zowel in volle grond als in kassen en of tunnels. Onder bestuiving kunt u terugvinden hoe wij de bestuiving voor u kunnen verzorgen.