Propolis: de ontdekking van de geneeskrachtige eigenschappen

door | mrt 22, 2021

Geschreven door Robert Schuurmans

De man achter Ecopoll, Robert Schuurmans, met al tientallen jaren ervaring met het imkerij vak, een ware expert.

Propolis komt uit het Grieks en betekent Pro=voor Polis=stad, hetgeen zich laat vertalen als bescherming voor de stad of beschermer van de stad. Met de stad wordt hier bedoeld de stad van de bijen ofwel de bijenwoning. In deze “stad” speelt Propolis een belangrijke rol. Propolis beschermt het bijenvolk tegen elk gevaar van buitenaf alsook tegen de verspreiding van infecties van binnenuit. Propolis verschaft bet bijenvolk haar immuunsysteem, hieruit kunnen we opmaken hoe belangrijk Propolis kan zijn voor de mens, waar ons eigen immuunsysteem steeds slechter is opgewassen tegen vele moderne ziektes. De Grieken ontdekten de geneeskrachtige eigenschappen van Propolis bij het behandelen van zowel wonden als “ongeneeslijke ziekten”. Hippocrates zelf, de vader van de moderne geneeskunde, schreef Propolis voor ter genezing van wonden en zweren, zowel inwendig als uitwendig.

 

De ingrediënten van Propolis

Het belangrijkste enkelvoudige ingrediënt van Propolis (iets meer dan de helft) is hars, gewonnen uit planten en bomen (voornamelijk de populier). De andere helft bestaat uit was (30%), etherische oliën (10%) en pollen (5%). In Propolis zitten ook een grote verscheidenheid aanvullende bestanddelen waaronder organische- en aminozuren, vitaminen, mineralen en zeer belangrijk: bioflavonoiden, welke tegenwoordig wordt beschouwd als het werkzame bestanddeel bij het genezingsproces.

Al deze ingrediënten zijn bewerkt en gemengd door de bij. Zo ontstaat wat we noemen Kithars ofwel Propolis. Propolis is een kleverige substantie die de bijen gebruiken om de korf of kast te dichten, om het zo te beschermen tegen invloeden van buiten. De bijen bedekken ook de hele oppervlakte aan de binnenkant van de behuizing met een laag Propolis en poetsen het op deze wijze tot één van de meest steriele omgevingen die de natuur kent.

Als een voedingssupplement: Propolis kan gebruikt worden als een veilig, non-toxisch voedingssupplement en blijkt nuttig voor bescherming tegen verkoudheid, hoesten, griep en andere virussen.

 

Propolis blijkt effectief te zijn bij:

  • Keelpijn: Neem een paar druppels Propolis op volkoren brood of gebruik het als gorgeldrank.
  • Ademhalingsproblemen zoals hoestbuien, verkoudheid, astma, bronchitis, verstopte holten. Neem de druppels of 2 gr. capsules / tabletten per dag.
  • Ontstoken lippen/tandvlees/tanden/kiezen en andere mondverzorging- problemen: gebruik de druppels als een gorgeldrank, of drink het met kruidenthee (desgewenst met toevoeging van honing).
  • Huidbehandeling: smeer het gebied direct in met Propolisdruppels of gebruik de crème. Goed tegen acne. Kan nuttig zijn voor de behandeling van eczeem, herpes, psoriasis.
  • Kneuzingen en Brandwonden: de ontsmettende en genezende kwaliteiten van Propolis hebben een genezend effect op wonden en brandplekken. Breng een beetje crème aan op de pijnlijke plek of gebruik een paar druppels Propolis.
  • Artritis en Reumatische aandoeningen: in de laatste jaren wordt Propolis zeer succesvol gebruikt voor de behandeling van artritis e.a. reumatische aandoeningen. Neem om te beginnen 2 gr. capsules / tabletten per dag gedurende twee weken.

Berichten die je misschien ook wilt lezen